Radioactieve straling meten

Vanaf vandaag wordt met Apeldoorn in Data ook de radio actieve straling in de gaten gehouden. Met een geiger muller buis wordt de radioactieve beta en gamma straling gemeten. Met de onderstaande opstelling wordt de straling gemeten:

Geigerteller

Een goedkope Geigerteller is gekoppeld aan een Wemos D1 mini pro. Wanneer een stralingsdeeltje door de buis gaat wordt het telgas in de ionisatiekamer (buis) zit even geïoniseerd waardoor er een klein stroompje gaat lopen. Dit kan door de Wemos geteld worden. Iedere minuut worden de aantal ioniseringen opgeteld en via WiFi doorgestuurd naar Apeldoorn in Data.

Op de website van Apeldoorn in Data worden de gegevens overzichtelijk weergegeven:
Bekijk de data van de radio actieve straling hier.

In het onderstaande filmpje is de Geiger Muller teller in actie te zien:

1 gedachte over “Radioactieve straling meten

  1. Pingback: Stukje in de Stentor - Apeldoorn in Data

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *