Fijnstof meten in Apeldoorn

Op woensdag 13 december was het zo ver: de fijnstof sensor bouwavond. Met een geweldige opkomst van meer dan 30 mensen is er veel informatie uitgewisseld over LoRaWan, IoT en het meten van fijnstof. Aan de hand van een mooie handleiding zijn er ongeveer 15 LoRaWan nodes gemaakt die fijnstof kunnen meten. Voor het meten van fijnstof wordt de Sharp GP2Y1010AU0F sensor gebruikt. Hiermee worden de PM10 deeltjes in de lucht gemeten. De gemeten fijnstof deeltjes worden met het dekkende LoRaWan netwerk in Apeldoorn via internet doorgestuurd naar Apeldoorn in Data. De metingen zijn op onze kaart weer terug te vinden.

Het is niet alleen leuk om met een club enthousiastelingen te solderen en een aantal werkende nodes te realiseren maar onze data wordt ook nog gebruikt voor wetenschappelijke metingen van het RIVM. De data die wij meten met onze fijnstof sensoren wordt via MQTT en via HTTP Posts doorgestuurd naar het samen meten project van het RIVM.

Bouwbeschrijving van de fijnstof node is hier terug te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *