Fijnstof meten tijdens de jaarwisseling

Halverwege december hebben we een bouwavond gehad waarbij we de LoRaWan nodes hebben gemaakt met Sharp sensoren om fijnstof te meten. Ongeveer 15 nodes die tijdens deze avond zijn gemaakt hebben tijdens de jaarwisseling gemeten of de concentratie fijnstof in de Apeldoornse lucht te meten is van het vuurwerk.

De Sharp sensoren blijken echter maar beperkt het fijnstof van het vuurwerk te registreren. Een aantal sensoren hebben wat uitgeslagen maar het is lastig om hier conclusies aan te verbinden.

 

Daarnaast hebben we op een aantal locaties met een SDS011 sensor gemeten Die heeft een mooi verloop laten zien. Voor middernacht meer fijnstof dan normaal met enkele uitschieters door wat vroeger afsteken van vuurwerk en vuurkoren. En na 3 uur weer een afnemende concentratie als iedereen zijn roes aan het uitslapen is. De fijnstof concentratie is snel minder geworden door de harde wind. Zie ook dit plaatje:

 

Daarbij werden we geplaagd door een stroomstoring in het Noorden van Apeldoorn waardoor een aantal sensoren op het moment suprême niet werkte.

De gemeten data is ook real-time doorgestuurd naar het RIVM zodat ze die ook kunnen gebruiken in een groter onderzoek naar fijnstof. In dit artikel is daar meer over te lezen: https://www.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl/vuurwerkexperiment-20172018

Bij toeval zijn we er wel achter gekomen dat fijnstof sensoren goed zijn in het registreren van brandende papiercontainers. Een van de sensoren hing op een meter of 40 afstand van een container die in de dagen voor oud en nieuw vlam vatte. De brand in deze container is wel keurig terug te zien in de data. Al ver voor de brandweer gealarmeerd was sloeg de fijnstof sensor uit:

 

2 gedachten over “Fijnstof meten tijdens de jaarwisseling

  • Frank Woutersen Bericht auteurBeantwoorden

   Hoi Gert,

   De melding van de P2000 is van 2:52
   De brandweer zal er een paar minuten later hebben gestaan.

   Groeten Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *