LoRa meetup januari: Vuurwerk en Micro controllers

Op woensdag 24 januari was er weer een meetup van de LoRa community in Apeldoorn. Wederom in het gebouw Tot2021 aan de stationstraat in Apeldoorn. Dit keer met een 3-tal presentaties:

Martijn Smit nam ons mee in de verschillende mogelijkheden om microcontrollers te programmeren. Tegenwoordig zijn er chips verkrijgbaar die met hogere programmeertalen zoals Python te programmeren zijn. Hiervoor verschuif je de programmeer inspanning van het klooien met bitjes naar het functionele niveau. Dit vraagt natuurlijk wel extra resources van de chips en is vaak minder energie zuinig.

Frank Woutersen vertelde over de vuurwerk metingen die door deze website zijn geregistreerd. Er zijn verschillende fijnstof sensoren door Apeldoorn heen gehangen om de concentratie fijnstof tijdens de jaarwisseling te meten. Leuk detail is dat een brand in een papiercontainer een uur voordat de brandweer gealarmeerd was al door onze sensoren zijn waargenomen. De presentatie is hier terug te vinden: Apeldoorn in Data – Vuurwerk. Alle meetresultaten van de fijnstof sensoren worden real-time doorgestuurd naar het RIVM.

Joost Wesseling van het RIVM vertelde vervolgens wat er met de metingen door het RIVM is gedaan. Alhoewel de Sharp sensoren van de nodes van de zelfbouw avond nogal wat te wensen overhielden zijn er leuke resultaten met de SDS011 sensoren geboekt. Het RIVM is vooral benieuwd of ze met meerdere goedkope sensoren zoals de SDS011 een fijnmazig beeld van het fijnstof kunnen krijgen die goed correleert met de dure meetstations die al gepositioneerd zijn. De presentatie is hier terug te vinden.

Wil je ook een keer langs komen op een van onze meetups? Schrijf je dan snel in. Bijvoorbeeld voor de meetup op 28 februari over blockchain en IOTA.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *