Geslaagde fijnstofsensor bouwavond

Gisteren (12 december) liep ’s avonds het ondernemershuis op het Zwitsal terrein in Apeldoorn vol met IoT
enthousiastelingen en fijnstof geïnteresseerden om zelf een fijnstof sensor te bouwen die via het draadloze LoRa netwerk zijn meetwaarden doorstuurt naar deze website. Na de nodige voorbereidingen waren alle onderdelen op tijd vanuit China aangekomen en stonden er 23 enveloppen klaar met elektronica en een goede handleiding. Na een kleine uitleg werden de soldeerbouten opgestookt en even later rook het heerlijk naar soldeertin. 

Wethouder Wim Willems van de gemeente Apeldoorn was ook aanwezig en vertelde enthousiast over de wens om als Apeldoorn voorop te lopen als Smart City. Hij ondersteunde dit burgerinitiatief dan ook van harte en moest zichzelf inhouden om niet zelf mee te gaan solderen.

Toen de soldeerdampen waren opgetrokken is de LoRa node voorzien van de juiste software en werden de eerste berichtjes ontvangen via één van de vele LoRa gateways die onze gemeente rijk is. De ontvangen berichten worden via het opensource LoRa netwerk van The Things Netwerk verzonden naar deze website maar ook naar het RIVM. Deze meetwaarden zullen dan ook worden meegenomen in het https://www.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl/ project en wetenschappelijk onderzoek.

Benieuwd naar de bouwhandleiding? Die is hier terug te vinden. 

Alle meetwaarden die door de fijnstof sensoren worden gemeten zijn op deze pagina terug te vinden. Kijk op de kaart of selecteer direct een sensor.

Nu maar hopen op een goede jaarwisseling met leuke meetresultaten. Alvast een fijne jaarwisseling!

1 gedachte over “Geslaagde fijnstofsensor bouwavond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *